‘Onze bermen kermen’

In de Kijk op Bodegraven Reeuwijk van deze week (3 maart) stond een kort stukje van onze voorzitter over de slechte staat van de bermen in het plassengebied. In dit bericht plaatsen we nu de volledige tekst en aanvullende foto’s.

De bermen in ons mooie plassengebied zijn letterlijk het lijdend voorwerp van het zwaar verkeer en het passeren daar waar het NIET kan. Zichtbaar zware littekens ontsieren week na week vaak beide zijden van de weg. De gemeente herstelt wekelijks de schade, maar het is dweilen met de kraan open. Veel van de gestorte grond komt na verloop van tijd in het water terecht omdat beschoeiingen ontbreken. Bewoners storten, waarschijnlijk goed bedoeld, puin of grind in de stuk gereden bermen, maar op puin groeit geen gras of andere vegetatie. De weg wordt breder en gebruikt als extra passeerplek.

Begrijpen we nou echt niet met elkaar hoe belangrijk, die kleine stukjes bermen (met elkaar kilometers) voor ons zijn. De bermen zijn niet alleen maar twee zijden waar een weg tussen ligt, het is waardevolle grond voor gebiedseigen planten, bloemen en grassen: een basis voor biodiversiteit.

Willen we ons mooie natuurgebied behouden? Laat de gemeente vaart maken met het realiseren van een loswal, een centraal pakketafhaalpunt en de BFB-poortjes sluiten om zwaar verkeer te weren. Onze smalle wegen met groene en bloeiende bermen bepalen het aanzien van ons gebied en verdienen bescherming.

Daarbij kunnen de bermen een lust zijn voor het oog en ons humeur positief prikkelen.

Wat u zelf kunt doen:

 • Laat uw pakketje bij een afhaalpunt op de Miereakker afleveren (Jopie of Jumbo). Voor de Platteweg is de Coop aan het Driewegplein dichtbij.
 • Geef het goede voorbeeld en gebruik de passeerplekken.
 • Haal bij uw supermarkt een paar extra blikken *geduld* of *begrip* om uw *ergernis * mee te verdunnen in plaats van via de berm uw weg te zoeken.
 • Vraag uw leverancier met gepast vervoer te komen (zie link Breedte- en gewichtsbeperkingen).
 • Stuur uw foto’s van de beschadigde bermen naar de gemeente via de site https://gemeente.bodegraven-reeuwijk.nl/melding-openbare-ruimte. Kies de categorie Groen – Kapotte Berm.
 • Maak een foto als u zwaar vrachtverkeer ziet en stuur deze naar de gemeente via deze link. Meer meldingen leidt tot meer urgentie en dus sneller ingebruikname van de BFB-poortjes.

Laat uw stem horen bij de gemeente. Protesteer tegen misbruik de bermen! Zonder u redt het Dorpsteam het absoluut NIET!!

Alleen met elkaar kunnen we ons mooie gebied behouden. Wij rekenen op u!
Reacties naar info@dorpsteamsluipwijk.nl

Comments 5

 1. Schade veelal door Tractoren, die ook door Gemeente voor o.a. Onderhoud worden ingezet.
  Op de Ree ter hoogte van 41, vond de Gemeente het nodig op de enigste uitwijkplaats een Trafohuis te plaatsen.
  Stedin en onderaannemers hebben enkele honderden meters straat en berm aan gort gereden!

 2. Inderdaad vreselijk; laten we zuinig zijn en passende maatregelen snel doorvoeren voordat nog meer kapotgemaakt wordt!

 3. Er zijn constant opstoppingen op het smalle stuk ‘s Gravenbroekseweg tussen de 2 bestaande parkeerplaatsen , o.a. bij de kerk. Niet alleen heel slecht voor de bermen maar ook voor fietsers levensgevaarlijke situaties. Is het niet mogelijk daar uitwijkplaatsen te creëren?

  Han Westerhout

 4. Het valt mij op dat er in het hele plassengebied veel meer wandelaars zijn, tegenwoordig. Op de Lecksdijk wordt een groot deel van de schade veroorzaakt door de drommen fietsers en voetgangers die het rondje plas lopen. Zij weigeren vaak aan de kant te gaan waardoor vooral bestelbusjes (Pakketdiensten) in de berm belanden.
  Bewoners overkomt dit niet. Die weten wel beter dan van het asfalt af te gaan.
  De situatie wordt overigens niet geholpen door de vele overhangende takken, die de weg op “Fietshoofdhoogte” meer dan een meter smaller maakt.
  De weg is gewoon te smal voor de combinatie van toeristen en pakketdiensten.

 5. Goeden morgen medebewoners.
  Ik wil even reageren op het feit dat de bermen kermen ????
  Er word wel heel gemakkelijk naar de tractoren gewezen, Inderdaad die zijn meestal groot en komen daarom massaal en soms dreigend over.
  Maar neem gerust van mij aan dat er vrijwel nooit een tractor vrijwillig van het asfalt af zal gaan omdat elke tractor chauffeur weet dat hij 9 van de 10 keer dan verzakt zal raken, Daarnaast kan ik mij niet herinneren wanneer er voor het laatst een tractor uit de berm getrokken moest morden ??? Dit neem natuurlijk niet weg dat ook tractoren bijdragen aan de weg en bermschade.
  Een heel ander feit is dat er de laatste jaren een enorme groei is ontstaan in de pakket en boodschappen bezorging.
  Koppel dit aan de enorme toename van het toerisme en de grootste veroorzakers zijn dan direct achterhaald.
  De getoonde foto s bewijzen(bandensporen) namelijk dat er geen enkele schade die daar getoond word door tractoren veroorzaakt is.
  Wel moeten we constateren dat er op de vele bezorg bussen veelal jongere mensen rijden die geen of weinig ervaring hebben op de smalle wegen en zachte bermen, Daarnaast menen vele bezorgers dat zij de wegen afgehuurd hebben en pletten zonder uitzondering hun grote bestelbussen midden op of half langs de weg waardoor andere weggebruikers er net niet of net wel langs durven, Met het gevolg dat er vrijwel altijd een stukje berm meegepakt word. (dus schade)
  Toerisme : Ik gun een ieder zijn of haar rondje plas of dit nu lopend, op de fiets of auto is.
  Maar er zijn ook steeds meer weggebruikers als wielrenners, skaters, steppers, bakfietsers die niet of minder gemakkelijk aan de kant kunnen of willen en voor gevaarlijke maar meer nog voor zeer irritante situaties zorgen.
  Ook u heeft ongetwijfeld een of meerdere keren achter wandelaars en/of fietsers gezeten die zowel links als rechts lopen elkaar amper of niet de ruimte geven, elke wisselplaats gewoon voorbij rijden en als je iets aandring om te willen passeren je een grote bek krijg, bespuwd word er op je auto geslagen word er tegenaan geschopt word etc. En soms gewoon rechtstreeks bedreigd word.
  Ook al houd ik mij aan de snelheid (30 of 60 Km) dan zitten de wielrenners de scooters en de motoren bovenop mijn achter bumper en als ik uit moet wijken voor een tegen ligger willen en gaan zij er koste wat het kost gewoon voorbij (ook gewone fietsers en wandelaars) zodat je 100 meter verder soms voor de 2e, 3e of 4e keer er weer achter zit.
  Er valt veel heel veel te verbeteren aan voorlichting, opvoeding en tolerantie, Maar het kan niet zo zijn dat dit alleen aan de bewoners te wijten is. Als we het niet met zijn allen willen en/of kunnen oppakken word het steeds onveiliger en onprettiger in dit mooie gebied te wonen, leven en te werken.
  Nu wat kunnen wij er zelf aan doen ? Onderhoud je bermen zoals het hoort 90 % van de bomen/knotwilgen zijn door de bewoners in de bermen gepoot of geplant (met excuses als dan rijden ze (mijn ?) berm niet kapot, Maar worden vervolgens niet onderhouden met het gevolg dat de tegenoverliggende berm kapot gereden gaat worden.
  Ook heel irritant en vaak gevaarlijk zijn de Keien, betonblokken, palen, pijpen, boomstronken en wat je maar kan verzinnen direct naast het asfalt gedeponeerd worden met als gevolg nog meer versmalling, gevaarlijk omdat veelal fietsers ineens hiervoor uitwijken omdat zij bang zijn met hun trappers dit object te raken, En auto s de tegenoverliggende berm pakken.
  Bezorg diensten Laten we kijken voor een centraal bezorgpunt voor de vele verschillende bezorg diensten op weg naar huis is het een kleine moeite om je pakketje daar op te pikken, Minder vreemd verkeer en veel minder verkeersbewegingen in het gebied. (Oh ja de ouderen ? lijk mij een kleine moeite om ook haar of zijn pakketje mee te nemen) Nog zo n zwak excuus als ik betaal toch voor het bezorgen (Klopt) maar je kan je ook laten betalen voor het afhalen van je goederen.
  U en ik betalen ook om in dit gebied te wonen maar velen vinden dat de overheid het gebied dan ook maar moeten onderhouden. Als we met zijn allen voorbeelden stellen, Laten zien hoe het wel kan en moet, Samen de regie oppakken voor verbeteringen (dit niet aan een enkeling overlaten) dan heb ik er alle moed op dat ons mooie gebied ook in de toekomst bewoon en beleefbaar kan blijven.

  Ik ben zeker niet roomser dan de Paus maar door zelf in de spiegel te kijken en mij af te vragen wat er allemaal gaande is schaamde ik mij kapot. (probeer het gerust zelf eens)

  Vertrouwende op opbouwende en inspirerende ideeën ook vanuit elke bewoner van dit mooie gebied wil ik niet blijven wijzen, zeuren, klagen, en met mijn handen over elkaar blijven zitten maar graag met velen werken aan opbouwende en passende oplossingen.

  SAMEN KOM JE VERDER en SAMEN STA JE STERK

  Fijne dag gewenst

  Cor Vonk (bewoner Hortemansdijk)

Geef een reactie