Nacht van de Nacht, zo donker was het in het Plassengebied

In de Nacht van de Nacht van 28 oktober gingen in het hele land op veel plekken de lichten uit. Ook in het Plassengebied werd het een beetje donkerder. Meerdere bewoners gaven gehoor aan de oproep van het dorpsteam Plassengebied om hun tuinverlichting ’s nachts uit te laten. Stedin doofde de straatverlichting op vrijwel alle wegen in het Plassengebied.

Voor het vastleggen van het resultaat van deze actie zijn er een paar mooie luchtfoto’s gemaakt in het Plassengebied op de avond van de 27e en tijdens de Nacht van de Nacht zelf. De belofte om een beter zichtbare sterrenhemel te bewonderen in het donker ging helaas niet op door de dikke regenwolken.

Maar, maakte deze Nacht-van-de-Nachtactie een verschil?

De foto van de maanverlichte vrijdagavond geeft een mooi beeld hoe het 364 dagen per jaar is.

Vrijdagavond 27 oktober tien uur op 100 m hoogte. Fot0: Robert Scheen

Zie onder de twee foto’s van dezelfde locatie, één op vrijdagavond om tien uur en één tijdens de Nacht van de Nacht om half twee. Zoek de verschillen.

Vrijdagavond 27 oktober tien uur. Foto: Robert Scheen

Nacht van de Nacht half twee. Foto: Robert Scheen

Het effect zat hem met name in de straatverlichting die eenmalig is uitgezet en her en der minder tuinverlichting.

Bewust zijn van lichthinder

Het doel van de Nacht van de Nacht is om mensen bewust te maken van lichthinder en aan te sporen de lampen te doven of te dempen gedurende de nacht. Een overdaad aan licht verstoort het bioritme van allerlei organismen en kan een heel ecosysteem ontwrichten. Dit heeft allerlei indirecte gevolgen.

Lees meer hierover op  www.nachtvandenacht.nl. Ook over wat je zelf kunt doen aan het terugbrengen van verlichting zonder in te leveren op veiligheid, of je nu in de bebouwde kom of in het buitengebied woont.

Geef een reactie