Nacht van de Nacht 28 oktober: hoe donker kan het Plassengebied zijn?

Laat het donker donker en ontdek hoe mooi de nacht is tijdens de Nacht van de Nacht op 28 oktober. Het Dorpsteam Plassengebied grijpt dit jaarlijks evenement aan, om iedereen in het Plassengebied ervan bewust te maken dat duisternis goed is voor de natuur in onze leefomgeving. Zuinig omgaan met energie is bovendien duurzaam.

Daarom deze oproep aan de bewoners in het Plassengebied: doe de tuinverlichting uit tijdens de Nacht van de nacht.

Natuur wil de nacht
Duisternis hoort – net als stilte, een onvervuilde bodem en schoon grondwater – tot de meest elementaire natuurkwaliteiten. We moeten er dus zuinig op zijn en proberen dit zo min mogelijk te verstoren, zeker in natuurgebieden als de onze. Duisternis ’s nachts hoort bij de natuur en is belangrijk voor dieren, denk aan de nachtvlinders, onze bijzonder populatie meervleermuizen en diverse soorten amfibieën. Lees meer op www.nachtvandenacht.nl/natuur.

Als bewoner kun je ook veel doen tegen lichtvervuiling

  •  Koop geen tuin- en buitenverlichting die naar boven schijnt.
  • Let er op dat verlichting na een bepaalde tijd uitgaat (tijdschakelaar). Verlicht alleen als het nodig is en niet als je in bed ligt.
  • Uit veiligheidsoogpunt is het beter een lamp te installeren die aangaat wanneer er iemand in de tuin beweegt, dan een lamp die continu brandt.
  • Doe lichten uit in ruimten waar je niet zit of bent.

Openbare verlichting

Voor de openbare verlichting hebben we Stedin gevraagd om tijdens de Nacht van de nacht eenmalig de straatverlichting uit te doen tussen 22:00 en 7:00 (afgezien van de cruciale kruispunten). We hopen op hun medewerking. Het biedt een mooie kans om een beter zichtbare sterrenhemel te bewonderen.

Leuke nacht-van-de-nachtactiviteit in de buurt
Avondwandeling Goudse Hout

We zijn benieuwd hoe donker het Plassengebied kan zijn in de nacht van 28e oktober.

De Nacht van de Nacht is een jaarlijks evenement georganiseerd door de Natuur en Milieufederaties. Tijdens de Nacht van de Nacht worden er door het hele land evenementen georganiseerd in het donker. Honderden bedrijven en gemeenten doven lichten van gebouwen en reclameverlichting.

Zichtbaar zijn in het donker?

Met sponsoring van De Hardloopwinkel in Bodegraven hebben wij reflecterende en lichtgevende hesjes en hondenbanden aangeschaft. Deze reiken we in de donkere maanden uit aan slecht zichtbare wandelaars (en honden) in en uit het Plassengebied. Ons doel is dat iedereen die in het donker in het Plassengebied wandelt een lichtgevend, of minstens reflecterend, hesje o.i.d. draagt.

Heeft u vorig jaar een hesje of hondenband van ons gekregen, doe ‘m vanaf nu aan of om als u gaat wandelen in de schemering of het donker! En loopt u vaak op dat moment van de dag een rondje, maar heeft u er vorig jaar nog geen gekregen? Geef via info@dorpsteamplassengebied.nl door waar en wanneer u uw reguliere rondje maakt, dan komen wij u graag tegemoet met een hesje of hondenband.

Comments 2

  1. Ik woon op de Platteweg in Reeuwijk. Dit was een donkere en onveilige nacht op onze straat. Derhalve vindt ik de hele actie om licht uit te doen slecht idee. De straat dient goed verlicht te zijn. Dit is mijn mening als bewoner.

    1. Post
      Author

Geef een reactie