Minicursus: Wat is een natuurvriendelijke oever precies en hoe realiseer je die?

In het natuurgebied de Reeuwijkse Plassen zijn er al heel wat natuurvriendelijke oevers. Ze geven planten en dieren alle ruimte en het versterkt de biodiversiteit. Maar welke uitdagingen brengen dit soort oevers met zich mee in de aanleg en onderhoud en hoe kunnen we daarmee omgaan? Dat staat centraal op de volgende minicursus van de Natuuracademie Reeuwijkse Plassen. 

De theorieavond vindt plaats op woensdagavond 13 september en het praktijkdeel op zaterdagochtend 16 september.

Woont u in of geniet u van het Plassengebied, geef u dan op!

Natuurvriendelijke oevers
De Natuuracademie heeft in 2019 een cursus over natuurvriendelijke oevers gehouden: ‘Levende Oevers’. Hierbij is niet alleen ingegaan op wat een natuurvriendelijke oever precies inhoudt, maar ook hoe we er zelf aan kunnen bijdragen.

Inmiddels is gebleken dat er niet alleen meer vraag is naar kennis op dit gebied, maar ook hoe je deze kennis daadwerkelijk in praktijk brengt. Daarom bieden we deze nieuwe minicursus aan, zowel voor oud-cursisten als nieuwe belangstellenden. Verhoging van bewustwording en draagvlak, het delen van kennis en actieve participatie staan hierbij centraal.

Theorie en praktijk
Op de theorie-avond zal Wilco van Roon een presentatie verzorgen over natuurlijke oevers en diverse voorbeelden geven. Hoe het Hoogheemraadschap Rijnland hierin staat waarbij Wilco ons zal meenemen in het verhaal erachter. Wilco heeft veel praktijkervaring en is tegenwoordig bestuurslid van het Hoogheemraadschap Rijnland.

John van Gemeren (Watersnip) zal een uitleg geven over de mogelijkheden en beperkingen van het omvormen naar natuurlijkvriendelijke oevers (door onder andere het verlandingsproces) en de planten die hierbij het beste gebruikt kunnen worden.

Na beide presentaties is er door middel van een forumopstelling alle ruimte voor vragen en discussies.

Het praktijkdeel wordt een fietstocht, waarbij we langs een aantal plaatsen gaan om te ervaren wat al gedaan is of nog gedaan kan worden. Een net gebouwd huis wordt aangedaan waarbij de bewoner zal vertellen tegen welke problemen opgelopen wordt bij het (verplicht) aanleggen van een natuurvriendelijke oever. En wat juist heel makkelijk ging.

Tegen een kleine vergoeding ontvangt iedere deelnemer een startpakketje om zelf een natuurvriendelijke oever aan te leggen.

Praktische informatie
De theorieavond op woensdag 13 september duurt van 20.00 – 22.00 uur. U bent al welkom vanaf 19:30 uur.
Het praktijkgedeelte is gepland op de zaterdagochtend 16 september van 10:00 – 12:00 uur.

De theorieavond vindt plaats in de Kerk van Sluipwijk, ‘s-Gravenbroekseweg 85b. Kom zoveel mogelijk met de fiets, want er is maar een beperkt aantal parkeerplaatsen.

De startplaats voor de excursie is bij Antonio, de ijscoman op de Hortemansdijk, kruising Lecksdijk.

Wilt u deelnemen aan deze minicursus, stuur dan vóór 30 augustus een email met uw naam, telefoonnummer en adresgegevens naar de coördinator: Joke Spruijt-Welings, jokewelings@icloud.com. U krijgt na opgave meer informatie.

Elke deelnemer betaalt een eigen bijdrage van € 10 voor beide dagdelen samen. Deze kan bij aanvang contant worden voldaan.

De Natuuracademie Reeuwijkse Plassen
De Natuuracademie is een gezamenlijk initiatief van KNNV Gouda e.o. en IVN IJssel & Gouwe met ondersteuning van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. De doelstelling van de Natuuracademie is educatie over het plassengebied te realiseren. De Natuuracademie is primair gericht op bewoners, recreanten en gebruikers van het Plassengebied.

 

Geef een reactie