Minicursus ‘Hoe krijgen we schoon water in de Reeuwijkse Plassen?’

Hoe kunnen we de kwaliteit van het water in de Reeuwijkse Plassen beïnvloeden? Dit thema staat centraal op de komende minicursus van de Natuuracademie Reeuwijkse Plassen. De theorieavond vindt plaats op woensdagavond 23 maart en het praktijkdeel op zaterdagochtend 27 maart.
Woont u in of geniet u van het Plassengebied, geef u dan op. U krijgt ook tips hoe u zelf een bijdrage kan leveren aan schoner water.

Opnieuw over waterkwaliteit?
Deze aflevering van de Natuuracademie zal opnieuw gaan over de waterkwaliteit in het Reeuwijkse Plassengebied, maar dan anders dan vorig jaar. Dit keer ligt het accent op de effecten van maatregelen die zijn uitgevoerd in het plassengebied om de waterkwaliteit te verbeteren, zoals het compartimenteren, baggeren en afkoppelen van de plassen van omliggende landbouwpolders. Vorige keer lag het accent op de biologische kant, waarbij de visstand centraal stond. U hoeft niet eerder geweest te zijn om toch te kunnen deelnemen.

Waterschap Rijnland
Op de theorie-avond zullen Linda Frinking en Lucienne Vuister van het Waterschap Rijnland een presentatie verzorgen. Zij verduidelijken wat waterkwaliteit kenmerkt, vertellen over hoe je dit kunt beïnvloeden en wat zij hebben gedaan in de Reeuwijks Plassen om dit te verbeteren. Zien ze al effect of niet? Hoe gaan ze verder? Wat kunnen bewoners en recreanten zelf bijdragen aan schoon water? Er wordt gelegenheid geboden tot het stellen van vragen en er is volop ruimte voor een gesprek.
Het praktijkdeel wordt een workshop, waarin we met de deelnemers zelf de waterkwaliteit gaan meten, door watermonsters te nemen. We zien hoe helder of vuil het water is en kunnen o.a. de aanwezigheid van voedingsstoffen meten zoals fosfaat en nitraat. Allerlei hulpmiddelen zijn beschikbaar zoals microscoop en teststrookjes. De beoordeling van het watermonster wordt in verband gebracht met omgevingskenmerken zoals waterplanten en helderheid. Bewoners in het gebied kunnen, om te vergelijken, ook water meenemen van de eigen oever om dit nader te bestuderen. De workshop wordt verzorgd door Frans Kingma van de KNNV, afdeling Gouda e.o.

Praktische informatie
De theorieavond op woensdag 23 maart duurt van 20.00 – 22.00 uur. U bent al welkom vanaf 19:30 uur. De workshop is gepland op de zaterdagochtend 26 maart van 10:00-12:30 uur.
Beide dagdelen vinden dit keer plaats in de Kerk van Sluipwijk, ‘s-Gravenbroekseweg 85b. Kom zoveel mogelijk met de fiets, want er is maar een beperkt aantal parkeerplaatsen. Neem in dat laatste geval contant geld mee: € 0,50 per uur.

Wilt u deelnemen aan deze minicursus stuur dan vóór 17 maart een email met uw naam en adresgegevens, naar de coördinator: Marlou Min, mmin@xs4all.nl
Elke deelnemer betaalt een eigen bijdrage van € 10 per deelnemer voor beide dagdelen samen. Deze kan bij aanvang contant worden voldaan.

De Natuuracademie Reeuwijkse Plassen
De Natuuracademie is een gezamenlijk initiatief van KNNV Gouda e.o. en IVN IJssel & Gouwe, met ondersteuning van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. De doelstelling van de Natuuracademie is om educatie over het plassengebied te realiseren. De Natuuracademie is primair gericht op bewoners, recreanten en gebruikers van het Plassengebied. Wilt u mee organiseren? Neem dan ook contact op.

Geef een reactie