Goed gebruik van de ophaalbruggen in het Plassengebied

Uit inspectie blijkt dat ophaalbruggen in het plassengebied niet deskundig worden bediend door de opvarenden. Dit heeft schade tot gevolg en vergroot de kans op ongelukken.

Wij vragen u daarom om de ophaalbruggen goed en zorgvuldig te gebruiken volgens de aanwijzingen in de bedieningsinstructie.

Het bedienen van de ophaalbruggen is alleen toegestaan door volwassenen. De bestuurder van de boot is verantwoordelijk voor een goed gebruik en bediening van de ophaalbruggen.

Bedieningsinstructie ophaalbruggen
– Eerst rollint of slagboom sluiten;
– De brugdekvergrendeling losmaken;
– De brug langzaam omhoog draaien (slinger rechtsom);
– Niet gaan varen wanneer de brug nog bediend wordt;
– De lier niet bedienen als brug omhoog staat;
– Pas de brug omlaag doen, wanneer er geen boot meer onder brug vaart;
– Slinger rustig (links om) terugduwen en de brug rustig laten zakken;
– Brugdekvergrendeling vastmaken;
– Als laatste rollint of slagboom openen.

De ervaring leert dat kinderen vaak de bruggen bedienen terwijl de ouders in de (fluister)boot zitten. Grendels worden niet losgemaakt of vastgezet. Men weet niet hoe de brug neer te laten of men geeft juist tegendruk op de lierhandel waardoor de brug gaat dalen, wat de nodige paniek veroorzaakt of tot ongelukken leidt. Door bovenstaande instructie te volgen voorkomt u mogelijke nare gevolgen.

 

Comments 1

  1. Uw boodschap is helder en terecht. Wanneer u de beoogde doelgroep wilt bereiken kunt u denken aan het verplicht uitreiken van uw bedieninstructie aan huurders van zeil- en motorboten en alsmede aan een (verplicht) geplastificeerd exemplaar in elke verhuurboot.

Geef een reactie