In de periode maart tot midden juni worden werkzaamheden uitgevoerd aan de Bodegraafse Straatweg (Gouda). Verontruste bewoners en het Dorpsteam Plassengebied hebben bij de gemeente aangekaart dat dit tot hinderlijk sluipverkeer gaat leiden door het plassengebied.
Lees hier de reactie van de gemeente en de geplande maatregelen:
Wat is de planning?
Gemeente Gouda heeft 13 januari jl. de geselecteerde aannemer de definitieve gunning gegeven. De gemeente Gouda gaat zodra de definitieve planning ontvangen is (naar verwachting eind januari) actief communiceren.
Op dit moment staat het volgende vast:
- Alle werkzaamheden aan rijbaan en trottoir moeten tussen 3 maart en 13 juni uitgevoerd worden.
- De afsluiting van de rijbaan mag ten hoogste 10 kalenderweken duren.
Hoe wordt er gecontroleerd op bestemmingsverkeer in het plassengebied?
Komen er bijvoorbeeld ontheffingen en hoe wordt omgegaan met bezoekers van de lokale horeca en winkels aan bijvoorbeeld de Platteweg?
Op diverse strategische locaties worden verkeersregelaars ingezet. Deze zijn geen politieagenten en zullen bij discussie mensen doorlaten. Ervaring met projecten van onder andere Rijkswaterstaat is dat dit meestal genoeg afschrikkende werking heeft.
Werken met ontheffingen heeft als uitdaging dat dit lastig samengaat met de bereikbaarheid van lokale horeca en winkels. Er wordt nog gewerkt aan een plan B mocht er toch grote overlast ontstaan. Dan ligt er al een plan klaar waarmee we kunnen opschalen. Gemeente Gouda werkt aan dit plan.
Hoe wordt omgegaan met langzaam verkeer?
Tijdens de werkzaamheden aan de Bodegraafse Straatweg is op het deel van Gouda het fietspad beschikbaar. Dit o.a. ook omdat dit de route is voor nood- en hulpdiensten. In het deel van Bodegraven-Reeuwijk wordt er gewerkt aan het fietspad. Omdat de Bodegraafse Straatweg is afgesloten is er ruimte om de fietsers over de weg te sturen, ze krijgen hier een afscheiding zodat bouwverkeer (en nood- en hulpdiensten) niet op dezelfde wegdeel zitten als de fietsers.
Er is dus altijd doorgang mogelijk voor langzaam verkeer.
Hoe wordt omgegaan met landbouw verkeer?
Op dit moment wordt nog gekeken naar een oplossing voor landbouwverkeer. Op vrijwel alle routes zitten beperkingen qua gewicht of hoogte. Opties zijn o.a. tijdelijke ontheffingen of een langere omleidingsroute. Samen met de gemeente Gouda zoeken we naar een oplossing.
Hoe wordt omgegaan met het openbaar vervoer?
Gedurende de afsluitingsperiode rijdt lijn 178 een omleiding via de A12, waarbij alleen de halte Oud Reeuwijkseweg wordt aangedaan. Binnen Reeuwijk-Brug rijdt een pendelbus (taxibus) die de overige haltes van lijn 178 aandoet en reizigers naar de halte Oud Reeuwijkseweg brengt. Deze pendelbus sluit aan op lijn 178 en rijdt daarmee gedurende de bedieningsperiode van de lijn.
Maandag t/m vrijdag tussen 7.00 en 18.00 uur wordt er door lijn 178 extra gereden via Mammoet in Gouda om voldoende capaciteit te bieden.
De buurtbus rijdt een aangepaste 1,5-uursdienstregeling waarbij heen en terug via Reeuwijk-Dorp wordt gereden.